Oddelenie hygieny výživy
Mgr. Denisa Kačmárová – vedúca oddelenia
Renáta Tyčová
Mgr. Jana Haleková
Mgr. Klaudia Daňková
Činnosť:
- zabezpečuje plnenie úloh v oblasti hygieny výživy, zaoberá sa zdravou výživou, metódami a podmienkami maximálneho priblíženia výživy obyvateľstva fyziologickému optimu
- zabezpečuje plnenie úloh v oblasti hygieny výživy vo vzťahu k životným podmienkam a k spôsobu života
- metodická, konzultačná a expertízna činnosť pre právnické a fyzické osoby
- šetrenie podnetov a sťažností
- spolupráca na projektoch ochrany a podpory zdravia
- preskúšanie odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti, manipulácie s požívatinami a príprava podkladov pre vydávanie osvedčení o odbornej spôsobilosti na túto činnosť.
Plní úlohy v oblasti výkonu štátnej správy na úseku ochrany zdravia a výkonu štátneho zdravotného dozoru a úradnej kontroly potravín:
- zaoberá sa posudzovaním stavebno-technických a prevádzkových podmienok z hygienického hľadiska v zariadeniach potravinárskej činnosti, umiestnenia potravinárskych prevádzok, dispozičné riešenia s cieľom vytvorenia podmienok pre minimalizáciu zdrojov, ktoré by mohli viesť k narušeniu hygienickej a zdravotnej bezchybnosti požívatín, posudzovanie návrhov na uvedenie pracovných priestorov do prevádzky, uvedenie stavieb do užívania a na zmenu v užívaní stavby alebo prevádzky, návrhy na schválenie alebo zmenu prevádzkového poriadku pripravuje podklady pre rozhodovaciu činnosť orgánov verejného zdravotníctva
- zaoberá sa hygienou predmetov bežného používania, výrobkami, ktoré prichádzajú do priameho alebo nepriameho kontaktu s potravinami a s pokrmami, kde obalové materiály a predmety prichádzajúce do styku s potravinami a s pokrmami a výrobkami ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s ľudským telom, kde patria kozmetické výrobky. V súvislosti s uvedeným:
- kontroluje obalové materiály a predmety prichádzajúce do styku s potravinami a pokrmami, so zameraním sa na sledovanie a hodnotenie ich zdravotnej bezpečnosti pri priamom alebo nepriamom styku s potravinami a pokrmami
- vykonáva štátny zdravotný dozor nad kozmetickými výrobkami
- vykonáva opatrenia na ochranu zdravia súvisiace so zistením nebezpečných obalových materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami a s pokrmami a nebezpečných kozmetických výrobkov, pripravuje podklady pre rozhodovaciu činnosť
- prijíma a odovzdáva informácie o nebezpečných obalových materiáloch a predmetoch prichádzajúcich do styku s potravinami a s pokrmami v rámci rýchleho výstražného systému nad potravinami a krmovinami /RAPID/ a o nebezpečných kozmetických výrobkoch v rámci rýchleho výstražného systému nad kozmetickými výrobkami /RAPEX/
- pripravuje podklady pre rozhodovaciu činnosť orgánov verejného zdravotníctva
- zaoberá sa hygienou výroby a hygienou potravín, ktorá skúma podmienky výroby potravín a pokrmov, ďalej skúma potraviny a pokrmy ako objekty výživy človeka na rôznych stupňoch ich získavania, úpravy, spracovania a uskladňovania, predaja a používania. V súvislosti s uvedeným
- sleduje hygienickú a zdravotnú bezpečnosť a biologickú hodnotu potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov
- sleduje nákazy a otravy z potravín a z pokrmov a vypracováva návrhy opatrení na ich prevenciu
- kontroluje kritické kontrolné body systémov správnej výrobnej praxe /HACCP/ v potravinárskych prevádzkach a v zariadeniach spoločného stravovania
- kontroluje dodržiavanie legislatívnych požiadaviek, týkajúcich sa zdravotného stavu a odbornej spôsobilosti zamestnancov pracujúcich v potravinárskych prevádzkach a v zariadeniach spoločného stravovania
- kontroluje úroveň vykonávania sanitácie, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie v potravinárskych prevádzkach a v zariadeniach spoločného stravovania
- vykonáva odber vzoriek potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov, ako aj hodnotenie výsledkov laboratórnych skúšok
- vykonáva a vedie registráciu potravinárskych prevádzok
- vykonáva opatrenia na ochranu zdravia, súvisiace so zistením nebezpečných potravín, hotových pokrmov alebo nápojov
- pripravuje podklady pre rozhodovaciu činnosť orgánov verejného zdravotníctva
Informácie oddelenia hygieny výživy poskytované podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám č. 211/2000 Z.z. môžu sa týkať týchto okruhov za okresy Svidník a Stropkov:
- Kvalita potravín a predmetov bežného používania v sledovaných ukazovateľoch
- Výsledky štátneho zdravotného dozoru a potravinového dozoru
- Výsledky sledovania výživového stavu vybraných skupín obyvateľstva
- Výstupy hlavných úloh a projektov riešených na oddelení hygieny výživy
Aktuálna legislatíva v oblasti hygieny výživy a kozmetických výrobkov
Vyhláška MZ SR 125 2017 – podávanie „tatárskeho bifteku“ v reštauráciach