Soľ a zdravie

     Podľa jednej rozprávky sa už malé deti naučia, že soľ je nad zlato. Je to pravda. Pre ľudské telo je to dôležitá zložka potravy, avšak vo vyššom množstve spraví viac škody ako úžitku. Ak sa konzumuje v nadmernom množstve, zvyšuje riziko vzniku závažných chorôb. Na zabezpečenie dennej potreby organizmu úplne postačí doslova štipka soli.

     Rodičia by  mali mať príjem soli u svojich detí pod kontrolou.  Prijímať veľa soli v detstve môže mať dlhotrvajúce negatívne účinky. Štúdie ukazujú, že deti na Slovensku vysoko prekračujú odporúčané výživové dávky.

Často si to ani neuvedomujeme, no soľ prijímame v množstve denne konzumovaných potravín. Pizza, chlieb, cheeseburger, čipsy, šunka, saláma, nugetky, cestoviny… Zoznam by bol riadne dlhý. Nadmerný príjem soli je však spojený s viacerými zdravotnými problémami.

 

Prvé roky bez soli

  • najlepšie je v prvých rokoch soľ vôbec nezaraďovať do jedálneho lístka dieťaťa
  • deti by nemali mať prístup k soľničke na stole a samy si jedlo dochucovať
  • nezabudnite, že im idete príkladom, takže ak veľa solíte pred každým jedlom, deti to budú opakovať

 

Za čo môže soľ

  • poškodenie obličiek
  • vysoký krvný tlak
  • obezita a nadváha
  • cievne mozgové príhody
  • infarkt myokardu
  • osteoporóza
  • rakovina žalúdka

 

Pitný režim

  • voda tvorí 80 % celkovej hmotnosti novorodenca
  • na vylúčenie soli a odpadových látok potrebuje dieťa dostatok tekutín
  • základom pitného režimu akokoľvek starého dieťaťa by mala byť číra, nízko mineralizovaná pramenitá neperlivá voda
  • obsah minerálnych látok na liter má byť maximálne od 150 do 400 mg

 

Čomu sa vyhnúť

  • údené a topené syry
  • presolené pečivo
  • dochucovacie koreniace zmesi
  • omáčky a polievky z polotovarov
  • párky
  • šunka
  • kečup

 

 

Leták, Pexseso

 

Spracoval: odd. EPZaVZ